Jag gjorde ett klipp på gårdsbelysning

Att min lilla gård mitt ute i ingenstans var i behov av en ett ljus i mörkret var väl egentligen ingen hemlighet. Trots att vi nu går mot ljusare tider så är det nu man fyndar den bästa utrustningen till gården. Framförallt på grund av att det inte är säsong för varken maskineri eller belysning och priserna trissas inte upp av konkurrensen. Även om vissa artiklar till sådden behövde inhandlas ännu tidigare för att landa “utanför säsong”, så gick det mesta att få hem till ett skäligt pris nu. För någon veckan sedan valde jag att byta ut min gårdsbelysning från halogen eller LED. Dels för att mina strålkastare hade ett par år på nacken (minst sagt!) och dels för att jag i slutändan kommer spara så mycket kostnader på att LED inte drar lite mycket energi. Som jag har förstått det så ger en LED lampa cirka 15 000 timmar, medan en likadan halogen ger cirka 2000 timmar. Man behöver inte vara något geni för att räkna ut att det lönar sig i slutändan. Jag valde den typen av gårdbelysning som både fungerar monterat på stolpe men även fasadbelysning med rörelsesensorer för att jag lättare ska kunna få ljus i entren till ladugården. Jag tog en ganska mild färgtemperatur och styrka på 30W för att inte skrämma djuren vid utfodring och liknande som också rekommenderades av leverantören Ljusgiganten. Utöver själva gårdsbelysningen satte jag även nya strålkastare runt paddocken och vid entren i den mindre hagen. Den stora hagen har redan belysning genom att den ligger så pass nära vägen och gatubelysningen agerar således ljuskälla för hästarna som är där.